Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

De gevaren van passief roken en hoe je jezelf en anderen kunt beschermen

Blog | 28 februari 2023 | SmokeFree

Passief roken, ook wel tweedehands rook genoemd, is het inademen van tabaksrook van anderen. Dit kan leiden tot dezelfde gezondheidsrisico’s als actief roken. In deze blog bespreken we de gevaren van passief roken en wat je kunt doen om jezelf en anderen te beschermen.

De gevaren van passief roken

Passief roken is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kinderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen. De rook van een sigaret bevat meer dan 7.000 chemische stoffen, waarvan er minstens 70 bekend staan als kankerverwekkend. Blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, hart- en vaatziekten, en astma. Je zult er maar ongevraagd aan worden blootgesteld! Hoe ga je dit uit de weg? Hoe voorkom je dat je tegen je zin een meeroker wordt?

Hoe je jezelf en anderen kunt beschermen tegen passief roken

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen tegen passief roken. Hieronder enkele suggesties:

  1. Vermijd situaties waarin gerookt wordt. Als je niet in de buurt bent van rokers, kan je ook niet blootgesteld worden aan de schadelijke stoffen.
  2. Vraag rokers om niet in je buurt te roken. Als iemand bij jou thuis rookt, vraag dan vriendelijk of ze buiten willen roken.
  3. Creëer een rookvrije omgeving. Als je verantwoordelijk bent voor een openbare ruimte of werkplek, overweeg dan om het roken helemaal te verbieden. Hiermee bescherm je niet alleen de niet-rokers, maar moedig je ook rokers aan om te stoppen.
  4. Bied hulp en ondersteuning aan rokers om te stoppen. Als je iemand kent die rookt, bied dan hulp en ondersteuning aan om te stoppen. Er zijn verschillende programma’s en middelen beschikbaar, zoals het maatwerk programma van SmokeFree.

Conclusie

Passief roken is een serieus probleem dat de gezondheid van zowel rokers als niet-rokers kan schaden. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen tegen de gevaren van passief roken. Door de juiste maatregelen te nemen en rokers te ondersteunen bij het stoppen, kunnen we bijdragen aan een rookvrije toekomst. Neem contact op met SmokeFree voor meer informatie over hoe je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken en het beschermen van jezelf en anderen tegen passief roken.

Zullen we het samen doen?
Kom achter jóuw reden om te stoppen met roken en meld je aan bij SmokeFree!
Ik wil graag begeleiding van een personal coach!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.