Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

Hulpmiddelen

Vind jij stoppen met roken moeilijk en kun jij naast onze coaching wel wat extra steun gebruiken? Dan kun je gebruik maken van hulpmiddelen. Het gebruik van deze ondersteunende hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinezuigtabletten of medicatie wordt veel toegepast. Het is namelijk bewezen dat persoonlijke, telefonische begeleiding in combinatie met het gebruik van hulpmiddelen de kans op definitief stoppen met roken vergroot.

Waarom stoppen met roken lastig is

Hoe langer je rookt, hoe meer zogenaamde ‘receptoren’ er in je hoofd zitten. Receptoren zijn een soort aangrijpingspunten, waar nicotine zich aan bindt. Deze binding stimuleert je hersenen om dopamine te produceren en die stof zorgt ervoor dat jij je prettig en ontspannen voelt. Als je stopt met roken, krijgen de receptoren niet meer de nicotine die ze nodig hebben. Daardoor kun je in de eerste weken last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Medicijnen bij het stoppen met roken

Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar om je door de moeilijkste periode heen te helpen. Ondersteunende medicijnen zoals Champix, Zyban en Nortrilen worden daarvoor veel gebruikt.

Bovengenoemde medicijnen hebben een krachtige werking en zorgen ervoor dat je minder trek hebt in roken. Een sigaret smaakt je niet meer. Ook heb je minder last van eventuele ontwenningsverschijnselen. Medicijnen worden voorgeschreven als nicotinevervangers niet helpen.

Over de verschillende medicijnen:

  • Champix (Varenicline) – een middel dat de effecten van nicotine in het lichaam nabootst om zo de behoefte van roken te verminderen.
  • Zyban (Bupropion) – een antidepressivum dat de drang naar roken en de ontwenningsverschijnselen verkleint.
  • Nortrilen (Nortriptyline) – net als Zyban een antidepressivum die de drang naar roken en ontwenningsverschijnselen verkleint. Heeft een twee keer zo grote kans op succes dan bij een placebo.

Medicijnen worden vergoed

Naast jouw personal ‘stoppen met roken’ coach van SmokeFree worden ook medicijnen voor het stoppen met roken door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed.*

Nicotinevervangers bij het stoppen met roken

Naast de medicijnen zijn er ook een aantal nicotinevervangers beschikbaar die de kans op stoppen met roken vergroten met 50 tot 70%. Met deze middelen (nicotinepleisters, kauwgom of zuigtabletten) breng je je nicotinespiegel op een voor jou acceptabel niveau. Je hebt daardoor minder last van ontwenningsverschijnselen. De middelen helpen je op een rustige en gecontroleerde manier je lichamelijke verslaving af te bouwen. Het is hierbij aan te raden om een combinatie te gebruiken van meerdere nicotinevervangende middelen. Een combinatie die vaak gebruikt wordt is pleisters voor het niveau nicotine in het bloed en kauwgom voor de behoefte naar nicotine. Dit werkt vaak beter dan één middel.

Welke nicotinevervangers zijn er?

  • Zuigtabletten – door te gaan zuigen op een nicotine zuigtablet wordt er nicotine afgegeven. Dit komt via het mondslijmvlies terecht in het bloed. Je neemt een nicotinezuigtabletje als je zin krijgt in een sigaret. Het verlangen naar die sigaret zal verminderen bij het meermaals gebruiken en zuigen op het tablet. Let op: slik de tabletten niet door en kauw er ook niet op.
  • Nicotinekauwgom – geeft nicotine af aan het mondslijmvlies. Bij behoefte aan een sigaret neem je een kauwgom. Als alle nicotine uit de kauwgom verdwenen is, verdwijnt daarmee ook langzaam de zin naar een sigaret.
  • Pleisters – pleisters geven nicotine via je huid door naar het bloed. De pleister plaats je op een schoon, droog en weinig behaard deel van je huid. Na 24 uur verwijder je de pleister en plaats je een nieuwe op een ander deel van de huid. De werkingsduur verschilt per persoon en het type pleister.

Je coach adviseert je

Je staat er niet alleen voor. Jouw coach begeleidt en adviseert je gedurende drie maanden ook met hulpmiddelen als je ze nodig hebt om te stoppen met roken. Weet je dus niet zo goed welke medicijnen voor jou het meest geschikt zijn? Vraag advies. Je coach is er voor je.

 

Nog even over die hulpmiddelen…

*je kunt aan deze informatie geen rechten ontlenen, check altijd voor de zekerheid jouw eigen individuele polisvoorwaarden.

Let op! Hulpmiddelen in 2020 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2020 als je dit nog niet hebt verbruikt. Hulpmiddelen in 2021 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2021 als je dit nog niet hebt verbruikt.