Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

Corona en roken

Blog | 31 augustus 2021
Corona en roken?

Corona en roken, extra risico?

Zijn rokers extra vatbaar voor corona?

Ja, is het antwoord op deze vraag. Er zijn sterke aanwijzingen dat rokers vatbaarder zijn voor het Coronavirus dan niet-rokers. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken, vatbaarder zijn voor een longontsteking en een hogere kans hebben op ernstige symptomen. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel: “Roken gaat op zijn beurt de trilhaartjes in je luchtpijp verlammen, waardoor je de virussen minder makkelijk kan uithoesten. Rokers zullen langer ziek blijven en zijn kwetsbaarder.” meldt Devroey.

SmokeFree adviseert dan ook eet gezond, blijf in beweging en maak juist nu van de gelegenheid gebruik om te stoppen met roken.

Wat kun je als roker doen om de kans op besmetting te verkleinen?

Eigenlijk hetzelfde advies als iedereen: schud geen handen en was deze regelmatig met zeep of gebruik een desinfecterende alcoholgel. Op de website van het RIVM staat goed uitgelegd hoe u het beste uw handen kunt wassen. Niezen en hoesten kunt u het beste doen in de binnenkant van uw elleboog. Daarnaast is het verstandig om zo min mogelijk naar plaatsen te gaan waar veel mensen zijn. Werk als het mogelijk is thuis en en voorkom contact met mensen die hoesten, niezen of koorts hebben.